02 mája 2013

Kapitola 2. aplikácie na chudnutie :Aplikácie na aerobný tréning - Cardio , Beh , Bicykel



     Dobre, meranie pokroku v chudnutí a stravu máme vyriešenú. Ale nič nejde bez snahy a bez nejakej aktivity. A na chudnutie je jednoznačne efektívna aeorobná činnosť ( čiže pohyb pohyb a pohyb ) .
+ Na chod týchto apliácii budete potrebovať korektne fungujúcu aGPS navigáciu v mobile. Ak chcete zrýchliť jej fungovanie ze pár minút na pár sekúnd odporúčam prečítať tento článok o fixovaní satelitov aGPS.

     Najbežnejší je asi beh a bicyklovanie / korčuľovanie. Efektívne je aj plávanie , ale úprimne, kto by šiel plávať s mobilom v plavkách ? :D

       Na meranie údajov z behu a cyklistiky existuje veľmi veľa aplikácii a každá z nich má svojich kritikov a verných fanúšikov. Ja som osobne skúšal 3 najznámejšie a pokúsim sa vám ich v stručnosti opísať a porovnať...





      Prvá varianta, ktorú som dlho používal sa nazývala Cardio Trainer . Aplikácie spolupracuje s celým balíkom Noom , ktorý obsahuje okrem cardia aj aplikáciu na zaznamenávanie hmotnosti ale aj na zaznamenávanie jedál . Prakticky v sebe zahrňuje predchádzajúce aplikácie a všetko máte teda v jednom balíčku.Ale na detaily táto aplikácie nie je až ta dokonalá a obsahuje len menšie množstvo údajov v databáze ako aj poskytuje menšie množstvo a menšiu presnosť meraní.Samotná aplikácie Cardio trainer zaznemenáva pomocou GPS v mobile vašu aktuálnu pozíciu , rýchlosť a smer. Údaje zaznamenáva do mapy a taktiež pravidelne hlási aktuálne údaje.Cez aplikáciu si môžte priamo spustiť obľúbenú hudbu. Platená verzia obsahuje aj možnosti trénera a rôzne iné vychytávky  ( ako napr. intervalový tréning ). Po registrácii sa vaše údaje nahrávajú na internet , kde ich môžte dať zdielať napr. na facebook , ale prehľadne spravovať svoju históriu a pozorovať svoje zlepšenia priamo na ich stránke. K dispozícii sú ako tak vaše časy, graf a aj mapa trasy po ktorej ste šli .

+ Veľmi prehľadná aplikácia , s možnosťou kouča, prehrávania hudby na pozadí v PRO verzii s intervalovým tréningom, a mnoho iného.

..............................................................................................................................

      Druhú aplikáciu , ktorú spomeniem na tento účel je Endomondo. Aplikácie je známejšia a viac graficky prepracovaná.Ponúka podobné veci ako Cardio trainer . Od mapy trasy po ktorej bežíte , cez možnosť spustenia hudby až po grafy . Okrem toho všetkého si môžte navoliť druh športu. V ponuke je okrem klasického behu a bicyklu mnoho iných športov cez chôdzu , korčuľovanie , dokonca aj lezenie.Aplikácia vám prehľadne ukazuje spálené kalórie.Všetky údaje automaticky uploaduje na svoju stránku a na sociálne siete ako facebook a twitter.
V čom je aplikácia lepšia od Cardio Trainera je stránka . Je oveľa prehľadnejšia , ukazuje vám všetky údaje , dokonca si môžte dopredu naplánovať vlastnú trasu a potom nahrať do svojho mobilu. K dispozícii sú aj mapy od iných , takže aj v neznámom meste si môžte nájsť tú správnu trasu pre vás. Existuje tu aj kalendár športových podujatí s údajmi a referenciami , takže nič vám neujde. Tí , čo máte v mobile aj internet , tak môžte priamo life aktualizovať vaše údaje , takže vaši priatelia v sekunde vidia , ako sa vám darí na špirnte, ako bežíte a či len nesedíte niekde na pivku :D . Možností je skutočne neúrekom , PRO aplikácia poskytuje všetko , čo som spomenul .

+ Aplikáciu vrelo odporúčam a ani raz ma nesklamala.


...........................................................................................................................

        Posledná aplikácia , ktorú vám predstavím sa nazýva Run Keeper.
      Run Keeper je vskutku verná napodobenina s podobnými funkciami ako ponúka Endomondo. Nejde sa tu preto rozpisovať o tom istom lebo funkcie , ktoré ponúka sú totožné. Viac vás asi upúta v čom je aplikácia lepšia. A už od prvej skúšky musím povedať , že jednoznačne je lepšia čo sa týka hlasových povelov. Aplikácia vám podľa vaších nastavení hlási v pravidelných intervaloch priemernú rýchlosť, spálené kalórie, čas , vzdialenosť a mnoho iného.Hlas je viac prívetívý a nie je taký strojový ako v Endomonde. Ďalšie mierne vylepšenie obsahuje stránka Run Keeper, na ktorej sa ako to bolo pri Endomonde ukladajú všetky vaše údaje. Stránka ponúka rovnakú funkcionalitu ale zdá sa mi prehľadnejšia. Navyše ponúka funkciu úpravy máp v histórii , čo sa vám určite zíde ak sa vám počas športu vypla GPS lokalizácia a vy teda nemôžete porovnávať váš pokrok.

+ Aplikácia už vo free verzii ponúka strašne veľa ( to čo ponúka Endomondo PRO ) , navyše ženský kouč má krajší hlas .


Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára