29 apríla 2013

Pretvorte si svoj PC na multimediálne centrum - časť 3. ( XBMC)


   
V ďalšej a záverečnej časti vám predstavím asi najdokonalejšie softwarové riešenie na vaše domáce kino.
Dávam do pozornosti veľmi zaujímavý a lákavý program nazývaný XBMC.
K pôvodu tohto programu poviem len toto: Pod divnou skratkou XBMC sa skrýva X-Box Media Center , a teda je hneď zjavné ,že program vychádza z operačného systému pre herné konzoly X-Box. Je však v mnohom veľmi pozmenený a primárne bol vytvorený na Linux.Už len z toho vyplýva , že nie je taký chybný ako produkty od Windowsu je o mnoho svižnejší, krajší , efektnejší - niekomu možno napadne , že ak je to z linuxu tak to musí byť veľmi škaredá konzola, na ovládanie ktorej treba mať doktorát z IT ale opak je pravdou.Samozrejme, aj toto je Freeware takže kľudne môžem uverejniť link na sťahovanie :)...


K tomuto super programu by som dokázal vytvoriť celý seriál a preto ,ak bude záujem asi tak aj spravím, pretože možnosti sú tu zdanlivo nekonečné .


Čo XBMC teda poskytuje a v čom je iný?:




- Nastavenie designu - 

už na začiatku vás upúta fakt trochu iný design , ktorý je svižný ale niekomu náročnejšiemu možno až tak nevyhovuje...Preto sú na nete mnohé fakt krásne a free designy za ktoré by sa ani ľudia z windowsu alebo applu nemuseli hanbiť.
Do pozornosti dávam napr.design Confluence / ktorý by sa už mal nachádzať v stiahnutej verzii/ ,alebo aj design AEON  ktorý je teda fakt krásny a prepracovaný ale na druhej strane trochu viac
náročnejší.

- Pridávanie médii -

 určite máte na pevnom dsku pár giga hudby , obrázkou a možno pár desiatok filmov / či už DviX alebo DVD / ...stačí keď si pridáte média cez Files /subory/,ADD SOURCE /priadať zdroj / -namapujte ,kde máte uložené filmy/hudbu a následne stlačíte C a zvolíte obsah /teda, či v danom vybranom priečinku je Hudba ,Film, alebo serial a vyberiete si Scraper/teda zdroj ,z ktorého má program čerpať informácie o obsahu...

    A týmto som sa dostal k tej hádam najzáujmavejšej veci - scraper-u - Vďaka tejto veci XBMC nie len ,že usporiada veci prehľadne do knižníc, ale ku každému či už filmu, seriálu alebo aj hudbe stiahne z internetu obsah, obsadenie,rok ...proste všetky dostupné informácie vrátate obalu a pozadia - teda ak už máte nejaký film v knižnici,tak po prejdení naň vám zobrazí info, obal , a dokonca prispôsobí pozadie aplikácie pozadím s filmu - všetko je úplne automatické a stiahnutím tohto pluginu budete mať popis dokonca v češtine stiahnutý priamo zo serveru www.CSFD.cz

-prehrávanie médii -

 čo ma veľmi stále teší na programe XBMC je akou rýchlosťou vie spúšťať filmy a hudbu a celkovo jeho pohotovosť aj pri hľadaní vecí...Sám si pokročilo indexuje všetky informácie do svojej databázy , teda nerobí zbytočný bordel v súboroch ako niektoré iné alternatívy.Vďaka tomu je program fakt pohotový a spúšťanie filmov je fakt otázka pol sekundy - dokonca aj v tom prípade ak sa jedná o dvd formát či mkv.

-Predpoveď počasia - 

ďalšou tento krát trochu nepodstatnou vecičkou je predpoveď počasia , ktorú si program priebežne sťahuje a stále zobrazuje v rohu , takže ste vždy v obraze ako má byť najbližšie obdobie počasie.


-RSS čítačka -

 v nastavení si môžte sami predstaviť RSS čítačku a vždy budete mať priamo na očiach najnovšie informácie z vášho uvedeného zdroja. - celkom pekná a praktická vecička.

- samozrejme je možnosť si pridať ďaľšie až neuveriteľné množstvo vychytávok a plugginov , ktoré si stiahnete a naištalujete priamo cez program - medzi tie najzáujmavejšie ,ktoré som mal tú česť odskúšať patrí napr.
-najnovšie trailery na nové filmy z apple movies
-najnovšie trailery na nové hry
-pluggin na Gmail - ktorý upozorňuje na nové maily , ktoré si môžte priamo aj prečítať
-alarm
-pripomienkovač ...
... a mnohé iné - taktiež by sa malo dať spúšťať aj všemožné už naištalované aplikácie a hry s vášho počítača ale na to som sa ešte moc neskúšal.


Tento program skutočne stojí za vyskúšanie a nemal by chýbať v žiadnom multimediálnom PC.A keď sa s ním tochu viac pohráte tak aj výsledok bude stáť za to...



Pár dobrých linkov na záver:

- domáca stránka XBMC
- tu stiahnete XBMC
- plugin pre Scraper CSFD.cz ( pre informacie o filmoch v češtine)
- dosť obsiahlý používateľský manuál pre XBMC na wiki

na ukážku menšie video z youtube ( nerobil som ja ) , kde môžte vidieť ukážku zo staršej verzie XBMC so základným vzhľadom ( v novšej a pri krajšom vzhľade je to ešte lepšie ;) )



Pozri taktiež:
    - ovládanie PC (HTPC) cez váš mobil 
    - Seriál o multimediálnych centrách na blogu
    - Pre profi - Vlastnoručne spravené efektné podsvietenie za váš TV
Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára