16 marca 2013

Uvedenie najvýkonnejšieho mobilu súčasnosti - Samsung Galaxy S4



   Vo štvrtok 14teho marca približne po polnoci stredoeurópskeho času sa upreli všetky zraky fanúšikov chytrých telefónov do New Yorku na Time Square. Práve tam spoločnosť Samsung oficiálne predstavila svoju novú vlajkovú loď v segmentne smartphonov. Išlo skutočne o grandiózne divadlo , kde nikto do posledného momentu nevedel čo môže očakávať a všetko bolo zakryté až do posledného momentu. V tomto Samsung dosť okopčil konkurenta firmu Apple , kde uvádzanie nových Iphonov je jedna z najväčších a najutajovenejších udalostí mobilného trhu. Samsung na túto príležitosť uzavrel celé Time square a živý prenos z predstavovania si mohol pozrieť každý na nete.
    Všetko bolo , ako inak , na pozvánky , ktorých Samsung na veľtrhu v Barcelone rozdal viac než 3000 , takže o hostí veru nebola núdza.
    Po menšom meškaní , a hodinovom galaprograme už vieme ako vyzerá najnadupanejší telefón dnešnej jari. A napriek tomu , že pre koréjčanov je 4tka nešťastné číslo, novinka nesie v názve už arabské / nie rímske ako pred tým ) číslo 4.




    Samsung nenecháva všetko na náhode a orientuje sa na najnáročnejšieho užívateľa. Čo sa týka hardwarovej stránky , tak do jedného zariadenia napakoval výkon , za ktorý by sa nemusel hanbiť ani klasický stolový počítač.
    Už len keď spomeniem 8 jadrový procesor , tak znalcom určite padne sánka. Na slovenský trh sa dostane bohužiaľ len nadtaktovaná 4 jadrová verzia ( čiže o chlp menší výkon ). Táto krabička v sebe obsahuje ďalej 2 Gb ram , ktorá je viac než dostatočná a viacero androidových aplikácii ju určite ani nevyužije.Interná pamäť je rozdelená do troch skupín. K dispozícii bude 16 , 32 a 64 Gb verzia , pri čom telefón samozrejme podporuje aj prídavnú pamäťovú kartu. Ak by bolo niekomu málo môže pamäť na ukladanie dát rozšíriť o ďalších max 64 Gb miesta. Pri najvyššej verzii z kartou máte teda k dispozícii 128 giga miesta , kde určite zmestíte aj zopár HD filmov vo formáte mkv .Tieto filmy vám telefón prehrá na svojom obrovskom 5 palcovom displayi s HD rozlíšením a neuveriteľnou jemnosťou zobrazenia ( AMOLED 2 ). Ak radi fotíte poteší vás 13 Megapixelový hlavný fotoaparát , s množstvom nastavení a celkovo intuitívnym ovládaním ako sme pri Samsungoch zvyknutí . Novinkou je aj súčasné snímanie predným aj zadným fotoaparátom. ( síce neviem aké to ma reálne využitie keď fotíte / natáčate niekoho / a zároveň natáčate aj seba a tak vidíte ako sa tvárite keď fotíte  - niečo pre narcisov a ľudí čo stále len fotia a tým pádom na žiadnej fotke nie sú :D ) . Samozrejmosťou je natáčanie videí v HD rozlíšení zo snímkovanosťou 30 snímok za sekundu .

     Po vizuálnej stránke by ste novinku nerozoznali od svojho predchodcu. Pri porovnaní je určite novinka o chlp väčšia, má o trochu menšie okraje, a trochu nám schudla na hrúbke. Vpredu aj vzadu dominuje lacne vyzerajúci polykarbonát ( niečo ako plast ) , ktorý je však tenký a ľahký.Pri bližšom pohľade zistíte jemnú štruktúru ( niečo ako jemné zárezy ) , ktoré pôsobia trochu elegantnejšie ako holý hladký plast a určite aj trochu protišmykovo .Samsung sa teda bojí riskovať s novým designom a drží sa overenej klasiky ( v tomto sa opakuje tiež dosť po Apple , ktorý len zriedka urobí drobnú zmenu vzhľadu na svojom Iphone ).Mne osobne sa páčil čierny elegantný design S II , potom to šlo dole vodou .



  Mohli by sme povedať že novinka nám o čosi zmúdrela. Disponuje staronovým senzorom IrDa ( teda starý infraport, ktorý bol na starých mobiloch a slúžil ako predchodca bluetooth. Zdá sa to ako trochu retro , ale tento senzor má slúži nie len na komunikáciu medzi dvoma mobilmi , ale aj ako ovládač na klasické TV príjimače, ktoré fungujú tiež na tomto starom ale postačujúcom systéme.No nie je to praktické keď neviete nájsť ovládač na TV tak ju jednoducho prepnúť mobilom , ktorý máte vždy vo vrecku ? Alebo robiť niekomu napriek a prepínať mu stále telku ? :D
      Samsung sa v poslednej dobe orientuje aj viac na zdravie. Novinka má v sebe aplikáciu S-health , a taktiež zabudované senzory na počítanie krokov. K dispozícii sú aj náramky na ruku ne meranie tepu. Vašu novú Galaxy S4 stačí dať pri behu do vrecka a sama vám bude merať spálené kalórie , kontrolovať tep , pulz , merať vzdialenosť pomocou GPS a ďalej motivovať k lepším výsledkom. Aplikácia v sebe obsahuje aj virtuálneho trénera. Síce to znie všetko fakt super, nie je to až taká nová vec. V googleplay sa dá stiahnuť mnoho aplikácii , ktoré podobné veci zvládajú ( napr. Endomondo , Cardio trainer a iné)
  Vylepšenia získalo aj ovládanie hlasom S-voice, ktoré sa stalo inteligentnejším.
  Novinkou je aj nový spôsob ovládania dotykom. Senzor nesníma priamo dotyk ale aj prst niekoľko milimetrov nad displayom. V praxi to slúži na jemnejšie ovládanie ale aj na ovládanie mobilu v rukaviciach. Takže už aj v zime na lyžovačke , môžte bez potreby mrznutia rúk kľudne písať kamošom smsky ako je vám super :).

       Už v predošlej verzii bolo vylepšené využitie prednej kamerky. Tá už neslúžila len na skypovanie a pozerenie sa na seba ako do zrkadla , ale fungovala na odomykanie prostredníctvom vašej tváre a snímala oči . Teda , keď ste sa prestali pozerať na display , tak sám sa vypol , alebo sa prerušil film ako náhle ste pri filme zaspali. Táto technológia sa vylepšila natoľko že mobil zaznamená , kde sa dívate a môžte teda rolovať text alebo stránky na obrazovke bez potreby jediného dotyku len prostredníctvom vaších očí.Niečo ako ovládanie počítačového syntetizátora reči. ochrnutým Steven Hawkingom.

Na trh by sa mala novinka dostať pred letom a cena nie je stanovená. Prepokladá sa asi 600 Eur za najnižšiu verziu. Takže pre záujemcov , môžte šporiť do prasiatka :D


Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára