17 septembra 2012

Návrat Temného rytiera (The Dark Knight Rises) - (2012)




Žáner : Akčný, Sci-fi
Réžia : Christopher Nolan
Hrajú : Christian Bale, Gary Oldman, Tom
Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway
Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael
Caine
Rok vydania : 2012
Krajina : USA
Trvanie : 164 minút








           Osem rokov po smrti Harveyho Denta je Gotham očistený od zločinu, krádeží a teroru, navzdory tomu, že Batman bol označený za toho zlého a poslaný do vyhnanstva. Gothamská

správa usporiadava oslavy Dentovej pamiatky a Temný rytier upadá do zabudnutia. Nastolený mier v Gothame naruší zlodejka cenností Catwoman a terorista Bane, ktorý ovládne celé mesto a verejne oznámi následné zničenie Gothamu. Znovuzrodený strach a panika donúti zabudnutého rytiera znova obliecť masku a obnoviť poriadok v meste. Temný rytier sa vracia s podporou komisára Gordona, mladého strážnika Blakea, komorníka Alfreda, pána Foxa a Seliny - Catwoman.



           


        V úlohe Brucea Waynea sa znova, a vraj aj naposledy, objavuje Christian Bale. Režisér Nolan totiž v rozhovoroch uviedol, že Dark Knight Rises je posledným dielom trilógie a k tématike Batmana sa vraciať nemieni. Veľká škoda, keďže všetky tri diely utŕžili k kinách veľký úspech zrovnávajúci, a možno aj prekonávajúci, trilógie ako Pán Prsteňov. Vo vedľajších úlohách sa vracajú herci Gary Oldman, Morgan Freeman a Nolanov dvorný herec - Michael Caine. Noví ľudia v Nolanovom tíme sú Marion Cotillard, ktorá vo filme hrá investorku a Wayneovu lásku Mirandu. Joseph Gordon-Levitt hrá strážnika Blakea, ktorý v závere filmu odhalí pre fanúšikov Batmana zaujímavú informáciu, a napokon... Tom Hardy. Tento herec stvárnil Banea a svojou postavou a hlasom vytvoril chodiace zlo. Postava Banea stvárnená Hardym je zrovnateľná s Jokerom z Temného rytiera (2008) alias Heathom Ledgerom. Ledger a Joker boli anarchistický typ zloducha, blázna, ktorý sa vyžíva v chaose, panike a strachu. Hardy je skôr vážny a tyraniskický zloduch. Rozdiel v týchto dvoch postavách je, že Jokerove hlavné črty sú mimika a hlas. Baneova črty sú hlas a postava. Hardy má postavu vytrénovanú z filmu Warrior (2012) , takže ukázal postavu ostrieľaného vojaka a väčšinu mimiky sústredil do hlasu. Vynikajúce. Avšak Ledgerovo vyjadrenie Jokera sa mi páčilo viac.
Bane vs. Batman














          Soundtrack k filmu robil môj najobľúbenejší skladateľ Hans Zimmer a môžem povedať že znova vytvoril majstrovské dielo. Celá hudba sú sláčikové variácie na pôvodný motív. Zimmerova obchodná značka. Musím sa priznať, nikoho soundtracky som si nepúšťal viac ako Zimmerove. Možno tak Williamsove (Schindlerov zoznam, Jurský Park), no nie v takom množstve. 
Joseph Gordon-Levitt

          Už v dvojke temná atmosféra tvorila podstatnú časť filmu a zdalo sa, že temnejší film už nemôže byť. Neviem čím to je, čo vizuálnou úpravou filmu alebo Nolanovým geniálnym scenárom, Návrat temného rytiera je dvakrát temnejší, dvakrát napínavejší, dvakrát super. Gotham sa ponára do väčšej beznádeje ako počas Jokerovho besnenia.
              Vizuálne efekty sú nezbytnou súčasťou tohto filmu, kde nie je núdza o výbuchy, padajúce mosty, budovy, a podobne. Jedným z najnáročnejších CG efektov bolo prepadávanie hracej plochy na západe amerického futbalu. Ďalej vytvorenie Batmanovho lietajúceho tanku (neviem ako inak to popísať). Návrh tohto stroja zabralo filmovým tvorcom pol roka a vidno že ten čas stál za to. 
Bruce Wayne a Catwoman

Zaujímavosťou je, že film nebol natočený pre formát 3D. Nolan nie je zástancom tejto technológie, a za to má u mňa veľké plus. Film sa oplatí pozrieť si v IMAXe, no potešia aj siete kín s nižším rozlíšením. 
          Film bol podľa zdrojov internetu najočakávanejší v roku 2012 a vypredané lístky na premiéru hovoria za všetko. Oplatí sa pozrieť si ho v kine aj dvakrát, pretože nech máte akékoľvek domáce kino, tú premiérovú atmosféru nikdy nedosiahnete. Film plný temnoty, zvratov, akcie, a pre fanúšikov Brucea Waynea a Batmana je aj 164 minút v kine málo. Fantastické kino.

92%

     
Unknown Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára