04 septembra 2012

Michael Clarke Duncan (10.12.1957-3.9.2012)


        Michael sa narodil v roku 1957 v Chicagu, Illinois. Po tom ako Duncanovcov opustil ich otec a matka začala byť chorá, musel odísť z vysokej školy a živiť rodinu sám. Najskôr pracoval ako kopáč pre plynárne, no jeho muskulatúra mu zaistila flek "lukratívnejší" - vyhadzovača. Neskôr sa stal bodyguardom hollywoodskych hviezd a medzi jeho prvými klientmi boli mená ako Jamie Foxx, Will Smith, Martin Lawrence, LL Cool J. S týmito pánmi sa mu otvorila brána do šoubiznisu.
         Prvá jeho väčšia úloha bol tzv. Medveď, v blockbusteri Armageddon (1998), kde si zahral po boku Brucea Willisa, Billyho Boba Thorntona, Stevea Buscemiho, atď... Priateľstvo s Willisom nadobudnuté počas natáčania naštartovalo Duncanovu kariéru tým správnym smerom a už o rok neskôr sme Duncana mohli vidieť v jeho (podľa mňa) životnej úlohe. Hovoríme o úlohe dobráckeho obra Johna Coffeyho z filmu Zelená míľa (1999). Pri tomto filme som neraz vyronil slzu a radí sa celosvetovo medzi najlepšie filmy, a zásluhu môžme smelo pripísať práve Duncanovi, ktorý Coffeyho zahral presvedčivo a s úplnou ľahkosťou. Mimochodom za úlohu Coffeyho bol Duncan nominovaný na Oscara a Zlatý glóbus za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Plným právom. 
          Z ďalších jeho filmov môžme spomenúť azda Môj sused zabijak (2000), kde opäť hral po boku Brucea Willisa a tentokrát aj po boku neprekonateľného Matthewa Perryho. Ďalej sme ho mohli vidieť v Burtonovej Planéte opíc (2001) kde zahral obrovskú zlú gorilu Attara, v Kráľovi škorpiónovi (2002) spolu s Dwayneom Johnsonom (the Rock), Daredevilovi (2003) ako Kingpina, v tom istom roku prepožičal hlas postavičke v nádhernej rozprávke Medvedí bratia. Ďalej sme ho mohli vidieť v Sin City (2005) ako Manuta. Sin City bol jeho posledným známejším filmom, ktorý stojí za zmienku. 
          13. júla 2012 však obletela svet správa o tom, že Duncan utrpel infarkt myokardu. Pred smrťou ho zachránila iba jeho priateľka včasnou resuscitáciou a odvtedy bol Duncan v nemocnici. Napriek starostlivosti ho srdce zradilo asi aj druhýkrát, čo bohužiaľ malo fatálne následky. Michael Clarke Duncan zomrel ráno, 3.9.2012.
     
Unknown Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára