06 septembra 2012

Avengers ( Pomstitelia ) (2012)




Žáner : Sci-fi , akčné
Réžia : Joss Whedon
Hrajú  : Robert Downey Jr. ,Jeremy Renner , Scarlett Johansson , Chris Evans , Samuel L. Jackson ...
Vydanie : 2012
Trvanie : 143 min.
Štát : USA




Nemusíte byť komiksový nadšenec aby ste poznali hrdinov ako je Iron man, Incredible Hulk , Capatain America  a mnohých iných. Dnes je éra keď kreslené postavy ožívajú a dostávajú sa zo strán časopisov a lacných japonských animovaných seriálov na plátna kín. A musíte mi dať za pravdu, že nie je výnimkou ,keď dokáže aj takýto komiksový filmový trhák viac ako zaujať.


Teraz si predstavte filmový trhák v ktorom nehrá hlavnú úlohu len jeden superhrdina ale za spoločnú vec ich bojuje viac.A že to nie sú len samozvaní hrdinovia. Na stranu dobra sa postaví tentokrát  Iron man , Hulk , Thor ,Captain America a celá agentúra S.H.I.E.L.D ( istotne ju poznáte z Iron mana alebo Thora ) chrániaca svetový mier.Na strane zla stojí Thorov nevlastný brat Loky, ktorý chce za každú cenu získať vládu nad svetom. Zmixovaním všetkých týchto ingrediencií môže vzniknúť buď veľký prepadák , akých je hromada ,alebo fakt veľkolepý akčný sci-fi trhák , pri ktorom nehrozí aby ste v kine zaspali od nudy. Našťastie pre nás divákov je pravdivá tá druhá varianta.


Klik na celý článok


Čo sa týka samotného deja, nie je moc zložitý a mohol by som povedať, že je doslova nalinkovaný ako mnoho iných akčných scifi trhákov.Aj keď zaužívaná predstava , v ktorej oveľa silnejšie zlo bojuje proti slabšiemu dobru , ktoré nakoniec nečakane zvíťazí tu úplne neplatí. Veď  celý tím zložený so superhrdinov stojí len proti jednému zloduchovi. Hlavná slabosť tímu Avengerov je v ich nesúdržnosti na čo môžu zle doplatiť.


Dej neobsahuje veľa zvratov a celý film je orientovaný skôr na úžas z efektov , ako na pozornosť náročného diváka.Efekty sú veľmi prepracované , čo v je v dnešných filmoch podobného žánru viac ako nepísaná nutnosť.Navyše o vtipné komentáre sa postará samoľúby a tak trochu namyslený playboy Tony Stark (alias Iron man ), ktorý neupúta len ženskú pozornosť kvôli vzľadu , chlapskú záľubu v jeho zbraňami nabitom brnení ,ale aj pobaví v scénkach kedy by ste to moc nečakali.Prekvapivo vtipný je aj samotný Hulk , pričom ten moc nenarozpráva ale čo sa týka rôznych bitiek tak si to ničenie vyslovene užíva a vy budete s ním.



Keďže celý film je doslova prepchatý hercami ( Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Chris Evans )  , ktorý poľahodia nejednému ženskému oku , je od producentov férové , že do tímu Avengers obsadili aj jednu ženu. A tá páni teda stojí za to. Scarrlett Johansson ( alias agentka Romanovova - čierna vdova ) , je asi tak vražedná ako krásna. A ako ryšavka s ladnými krivkami  v úzkej kombinéze je viac než sexy .


Pri sledovaní filmu mi šla po rozume jedna otázka :  prečo im to tak dlho trvá , prečo nezarazia to zlo , keď zloducha majú už na dosah . Niekedy by som povedal , že to pôsobilo ako keby šli zabiť komára sediaceho na sklenenom stolíku lopatou , pričom skôr rozbijú ten stôl ako trafia komára. Všetko pri tom vyvrcholí vo veľkolepej záverečnej bitke , ktorá ale nemusela vôbec nastať - ale v tom prípade by sme boli ochudobnení o dosť podstatnú časť filmového zážitku.



Členovia tímu Avengerov tiež neboli proporcionálne rovnako silní a dalo by sa povedať , že niektorý tam boli do počtu.Napríklad Jeremy Renner (agent ) mal ako obľúbenú zbraň Hi-tech luk.Úprimne, šli by ste proti mimozemšťanom na lietajúcich tanieroch iba s jedným lukom a pár šípmi.A nech strieľal akokoľvek , vždy všetko trafil a šípy ako keby sami pribúdali. Nebolo by lepšie použiť sniperku alebo proste poctivý samopal ?
Agentka Romanovova ( Scralett Johansson ) bola tiež veľmi zručná vrahyňa na ktorú sa pri jej práci navyše viac než dobre pozerá . Ale môže súperiť s polobohom Thorom alebo takým Iron-manom ? Asi ťažko...




Resume: Film mi pripomina taký mix filmov Iron man, Captain America , Incredible Hulk, Thor. Čiastočne čerpá myšlienky z filmov ako Svet zajtrajška alebo Liga výnimočných. Z každého si berie len to najlepšie a spolu všetko zmieša do jedného deja. Kto tieto filmy nepozná , môže byť trochu zmätený. Film však nedáva dôraz na minulosť hrdinov a teda je vhodný aj pre náhodného diváka. Ženské publikum si príde na svoje , keď uvidí hercov ktorý majú čo ukázať. Mužské publikum oslovia kvalitné efekty, sexy Scarlett Johansson a poniektorí určite ocenia svojho komiksového hrdinu v akcii. 




Hodnotenie :
87 %

Unknown Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára